Objekti Monte Rosa

Objekt me certifikim VS-013-P

Objekti I ri “Monte RosaHut” është i ndërtuar në një lartësi prej 2883 metra, në afërsi të Zermatt (në Valaisi-n e Alpeve zvicerane). Godina ka zëvendësuar nje ndërtesë të vjetëruar me të njëjtin emër dhe mund të strehojë 120 persona. Kjo ndërtesë e re është një kryevepër arkitektonike. Respekton mjedisin dhe zhvillimin e qëndrueshmërisë dhe prodhon 90% të energjisë që konsumon duke përdorur zgjidhje të integruara të sistemeve fotovoltaike për prodhimin e energjisë dhe të elementeve hidrike.

Kjo ndërtesë me teknik futuristike, e vendosur në fillimin e maleve Monte Rosa, është bashkë-projektuar nga Shkolla e Zyrihut Politeknik (ETH) dhe Klubin e Alpeve zvicerane. Projekti është realizuar me mbështetjen financiare te sponsorve dhe donatorëve te ndryshëm. Shumë studentë janë përfshirë gjithashtu në këtë projekt, i cili rastësi me ditëlindjen e 150 ETH të Zurich-it. Ndërtesa dominon akullnajën Gorner. Objekti i cili funksionon për strehimin e alpinisteve dhe si një laborator tekniko-shkencor, krenohet si pioneer i teknologjise pro-mjedisore.

Arkitektura unike e Monte Rosa HUT ngjan me një kristal i mbuluar me një perde metalike dhe me panele të integruar fotovoltaik zbukuruar me një veshje xhami e cila arrin deri poshtë si një spiral. Ky element i vecant shërben për shkallët e brëndshme të ndërtesës.

Monte Rosa mundëson strategjinë e kërkimeve në fushën e energjisë të praktikuar në ETH Zürich, e cila kujdeset për problemet që lidhen me ndryshimet klimatike dhe humbjen e resurseve natyrore. Metodologjia është bazuar në tri tiparet e efikasitetit. Energjia e rinovueshme dhe elektrifikimi,  E bëjnë ate praktikisht të pavarur në aspektin e konsumit të energjisë dhe te furizimin me ujë.

Uji prodhohet nga bora që shkrihet dhe ruhet në një magazine prej 200 metër e ndërtuar 40 m mbi ndertesën në një shkëmb. Graviteti natyral garanton presionin e nevojshëm, pa nevojën e instalimit të një pompe.

Një ndërtesë certifikuar me Minergie-P

Ujërat e zeza trajtohen në një impiant të brendshëm dhe përdororen pas procesit të zgjidhjes, për furnizimin e lire te ventilave e ujit.

Energjia elektrike prodhohet nga 100 module fotovoltaike të integruar në 122 m2 fasadë alumini WICTEC 50 ( me pamje strukturale). Ky prodhim mbulon 90% të kërkesave e ndërtesë për energjinë elektrike. Pjesa e mbetur prej 10% është i gjeneruar nga 24 panelet diellor e performancës e lartë për të siguruar ujë të ngrohtë.

WICTEC 50, me pamje strukturale

 • Profilet vertikale dhe horizontale  50mm – me pamje strukturale për mbulimin e banesës
 • Ventilim I pasëm 30mm në mes të fasadës fotovoltaike dhe çatisë e izoluar.
 • Modulet me cepa te prera Monocrystalline PV (efikasitetit 16,056Wp), dimensione të ndryshme, për të siguruar xham izolues të laminuar, 14mm.

Godina Monte Rosa është e zbukuruar me një grup xhami në form spirale deri poshtë. 128 m2 rrip alumini i WICTEC 50 HI për fasada me dritare WICLINE 75 HI të integruar.

WICTEC 50HI

 • WICTEC 50 HI (izolim i lartë) fasada alumini shumë-funksionale me mbrojtje kundër zjarrit (me PV E30 ndalese zjarri).
 • Profilet vertikale dhe horizontale  50mm – mbules me alumin 20mm me përforcim çeliku për mbrojtje nga zjarri.
 • Menaxhimi shume-këndor nga kollonat e kthyera dhe rondelet (patentë e Wicona)
 • HI (izolim i lartë) me shkumë të lëvizshme

Mbrojtje nga zjarri në kollona shtese.

 • Ucw: 1.2 W / m².K e fasadës 44mm me veshje të trefishtë – Vlerat Ug: 0.7 W / m².K
 • Faktori diellor Sg: 0,27-0,50 në varësi të pozicionimit gjeografik të fasadave
 • Fadasa është e testuar për rezistencë ndaj zjarrit me shirrita ne fasadë me veshje të trefishtë
 • Ndalesë të transmetimit të zjarrit për 30 minuta (E30) – Zjarri kalonë ndërmjet pas 50 minutave.
 • Testet dhe PV në EMPA (testim federal i materialeve ne laborator) në Dübendorf

WICLINE 75HI

 • Dritare alumini të integruar në fasadë Wicline 75 HI (me izolim të lartë)
 • Kornizë izolimi termik fikse 75mm dhe 85mm izolimi termik per hapjen
 • Freze qendrore me qeliza, shirit izolues HI me brez me hapje per izolim termik .
 • Dritare UW: 0.9 W / m².K me 44mm veshje të trefishtë – Vlerat Ug: 0.5 W / m².K
 • Faktori diellor Sg: 0,27-0,50 në varësi të drejtimit

Wicona,  është e para dhe kompania më e specializuar që njihet ne botë për projektet e performancës të lartë të energjisë dhe zgjidhjeve teknike, duke treguar aftësinë e saj në përshtatjen në kushte ekstreme.